Kontakt

Lawendowa Mydlarnia

tel.: 600 350 847 biuro@lawendowamydlarnia.pl
ul. Karmelicka 42
31-128 Kraków
woj. małopolskie
NIP: 6781362734

Producenci

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Poczta Polska paczka ekonomiczna 3-4dni) już od 149,00 zł.

Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zaloguj się

Olej arganowy Organic 500ml

DUŻE POJEMNOŚCI SUPER CENY!!!
119.99
PLN
Olej arganowy Organic 500ml
Wysyłka w
24 godziny
Cena: 119,99 zł
Cena netto: 97,55 zł
szt.

Olej arganowy Organic

        Olej arganowy jest pozyskiwany z drzewa arganowego, zwanego Arganią żelazną. Rośnie na terenach północno-zachodniej Afryki i zaliczane jest do najstarszych drzew świata. Olej ten ze względu na jego wspaniałe właściwości kosmetyczne, pielęgnacyjne i zdrowotne nazywany jest także „płynnym złotem Maroka”.

          Drzewo arganowe osiąga wysokość dochodzącą do 10 m. Występuję tylko w południowej części Maroka na obszarze kilkuset tysięcy hektarów. Drzewo to przystosowane jest do pustynnych warunków klimatycznych – ubogiego w sole mineralne podłoża i małej ilości wody. Dzięki bardzo długim korzeniom sięgającym wody gruntowej jest w stanie przeżyć i wydawać owoce.  Obszar na którym rosną drzewa arganowe od roku 1998 jest wpisany na listę  rezerwatów biosferycznych UNESCO. Jest to obszar wolny od zanieczyszczeń środowiskowych.

        Owoce arganii mają kolor żółty i są wielkości śliwki. W ich środku znajduje się gorzka masa z kilkoma orzechami, z których pozyskuje się olej. Owoce dojrzewają i są gotowe do zbiorów od lipca do września. Tłoczeniem z nich oleju zajmują się wyłącznie kobiety. Wyprodukowanie 1 litra oleju zajmuje aż 20 godzin i jest on wytłoczony z około 30 kg owoców (jedno drzewo arganowe). Rocznie pozyskuje się ok. 11 mln litrów oleju arganowego.

 

Zastosowanie oleju:

            Olej arganowy jest dodawany do wszelkiego rodzaju kosmetyków pielęgnacyjnych m.in. kremów do twarzy, balsamów do ciała, szamponów, odżywek do włosów oraz mydeł. Działa silnie regenerująco na skóręwzmacnia paznokcie i zapobiega ich rozdwajaniu. Chroni skórę przed działaniem promieniowania UV i odpowiada za jej dogłębne odżywienie i nawilżenie. Ma silne działanie przeciwzmarszczkowe – spłyca i wygładza już powstałe zmarszczki. Może być stosowany także przez alergików gdyż nie uczula! Chroni skórę przed wysychaniem, wygładza ją, ujędrnia, działa przeciwzapalnie i jest skuteczny w walce z różnymi problemami skóry m.in. łuszczycą, egzemą, trądzikiem. Nie zatyka porów – szybko się wchłania. W produktach do włosów odżywia cebulki przez co zmniejsza problem wypadania włosów. Świetnie sprawdza się także na rozdwojone końcówki. Ponad to nadaje włosom zdrowy wygląd nie powodując efektu obciążania. 

 

Stosowanie:

Na twarz i ciało: niewielką ilość (parę kropel) oleju wmasować w wilgotną twarz i ciało. Stosować rano i wieczorem.

Na włosy: Kilka kropel oleju wmasować w skalp, a następnie rozczesać grzebieniem w celu rozprowadzenia na całej długości włosów. Odczekać 30 min (można również pozostawić olej na całą noc), umyć włosy 2 razy szamponem bez SLS i spłukać. Dodatkowo wetrzeć kilka kropel w końcówki. 


Posiada certyfikat Soil Association Organic

Ingredients (INCI): Argania Spinosa Kernel Oil; (Olej arganowy nierafinowany 100%)

Kraj pochodzenia: Maroko

Opinie o produkcie (0)