Kontakt

Lawendowa Mydlarnia

tel.: 600 350 847 biuro@lawendowamydlarnia.pl
ul. Karmelicka 42
31-128 Kraków
woj. małopolskie
NIP: 6781362734

Producenci

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Poczta Polska paczka ekonomiczna 3-4dni) już od 149,00 zł.

Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zaloguj się

Olej z czarnuszki 50ml

Oleje i masła 100%
25.99
PLN
Olej z czarnuszki 50ml
Olej z czarnuszki 50ml
Wysyłka w
24 godziny
Cena: 25,99 zł
Cena netto: 21,13 zł
szt.

Olej z czarnuszki nierafinowany 50ml

Olej z czarnuszki reguluje produkcję sebum, pomaga w leczeniu łojotoku. Stosowany na skórę głowy niweluje problem łupieżu i wypadających włosów. Pomaga w leczeniu astmy, alergii jak również egzemy i łuszczycy. Można go stosować nawet przy bardzo wrażliwej skórze.

 Jest idealny do pielęgnacji:

  • skóry wrażliwej, podrażnionej

  • skóry problemowej i łojotokowej

  • z przebarwieniami

  • dojrzałej z oznakami starzenia

  • skóry głowy, włosów, paznokci

 Działanie oleju z czarnuszki:

  • przeciwzapalne – dzięki zawartości nienasycnego kwasu eikozadienowego (2,6-3%), rzadko występującego w przyrodzie, zaleca się stosowanie tego oleju przy wszelkich zmianach skórnych, przebarwieniach i problemach ze skórą ciała , włosów , i paznokci. Olej ten oczyszcza, działa antyseptycznie i bakteriobójczo. Polecany jest również do skóry alergicznej, przy egzemie trądziku. Stosowany na skórę głowy, pomaga zwalczyć jej swędzenie oraz niweluje problem łupieżu i wypadających włosów.

  • przeciwstarzeniowe – nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwasy omega-3, omega-6 i omega-9) wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz są świetnym antyutleniaczem, opóźniają proces starzenia się skóry oraz poprawiają jej elastyczność. Doskonale niwelują zmarszczki oraz zapobiegają powstawaniu nowych.

  • ochronne – olej z czarnuszki łagodzi wszelkie podrażnienia a także chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi, przez co często olej ten wykorzystywany jest w kosmetykach do ochrony przeciwsłonecznej. Regularne stosowanie, w widoczny sposób poprawia kondycje skóry poprzez jej dogłębne nawilżenie, zmiękczenie i wygładzenie

  • normalizujące – reguluje produkcję sebum, pomaga w leczeniu łojotoku, nie zatykając porów

  • rozluźniające – stosowanie oleju do masażu ciała pomaga rozluźnić napięte mięśnie, działa przeciwbólowo

 Stosowanie oleju z czarnuszki:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową, kwasem hialuronowym w żelu lub innym olejem – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka.

  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.

  • do masażu wybranych partii ciała – zmieszaj w dłoni dowolną ilość oleju, następnie wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego).

  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę

  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc.

  • olejek / serum do pielęgnacji skóry głowy – w skórę głowy wetrzyj olej w ilości około 2 łyżek stołowych na okres minimum 20 minut, następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc.

  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów

  • jako odżywka do paznokci – kroplę oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie.

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Nigella Sativa oil; (Olej z czarnuszki nierafinowany 100%)

  • Kraj pochodzenia: Egipt

  • Postać: płynny olej o korzennym zapachu

  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie tężeje

  • Trwałość: podana na opakowaniu

Ciekawostki:

  • Olej uzyskuje się z tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej pochodzącej z upraw w Europie Południowej i na Bliskim Wschodzie

  • Znanych jest kilka określeń tej niezwykłej rośliny: czarnuszka ogrodowa, kąkolnica, czarny kmin, kolendra siewna lub czarnuszka egipska

  • Ze względu na bogate właściwości regenerujące, odżywcze i naprawcze, a także ze względu na miejsce pochodzenia określana jest również jako “Złoto Faraonów”

  • Nasiona czarnuszki znane były już w starożytności. Wykorzystywano je jako przyprawę do potraw oraz jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że czarnuszka „leczy wszystko oprócz śmierci”.



Produkty powiązane

Masło kawowe 75g Masło kawowe 75g

Charakteryzuje się głębokim aromatem świeżo palonej kawy. Działa antyoksydacyjnie chroniąc skórę przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Jest jednym z głównych składników kosmetyków zwalczających cellulit oraz chroniących przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Cena: 32,99 zł

Masło kakaowe 50g Masło kakaowe 50g

Masło kakaowe zawiera naturalne antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Doskonale nawilża i regeneruje, nadaje skórze piękny połysk i aksamitną gładkość. Chroni przed promieniowaniem UV, wykazuje całkowitą biozgodność ze skórą. Masło znacząco przyspiesza opalanie.

Cena: 19,90 zł

Olej kokosowy rafinowany 100g Olej kokosowy rafinowany 100g

Olej kokosowy najczęściej jest stosowany do pielęgnacji włosów. Zapobiega wypadaniu włosów i łysieniu, chroni włosy przed utratą wilgoci, nadaje włosom zdrowy połysk i zapobiega elektryzowaniu się. Pomaga pozbyć się łupieżu i swędzenia skóry głowy.

Cena: 12,99 zł

Olej z pestek winogron 100ml Olej z pestek winogron 100ml

Posiada bardzo wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Spowalnia procesy starzenia się skóry jednocześnie przyspieszając jej regenerację i łagodząc podrażnienia. Nie blokuje porów, zapobiega powstawaniu zaskórników.

Cena: 17,99 zł

Opinie o produkcie (0)