Kontakt

Lawendowa Mydlarnia

tel.: 600 350 847 biuro@lawendowamydlarnia.pl
ul. Karmelicka 42
31-128 Kraków
woj. małopolskie
NIP: 6781362734

Producenci

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Poczta Polska paczka ekonomiczna 3-4dni) już od 149,00 zł.

Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zaloguj się

Olej z pestek dyni Organic 10ml

Oleje i masła 100%
12.99
PLN
Olej z pestek dyni Organic 10ml
Olej z pestek dyni Organic 10ml
Wysyłka w
24 godziny
Cena: 12,99 zł
Cena netto: 10,56 zł
szt.

Olej z pestek dyni nierafinowany Organic 10ml

Olej z pestek dyni przyspiesza gojenie się ran oraz produkcję kolagenu. Wykazuje lecznicze działanie w walce z trądzikiem. Może być stosowany skóry naczynkowej i dojrzałej. Ma właściwości głęboko nawilżające i wygładzające. Idealnie nadaje się do skóry z rozstępami.

Jest idealny do pielęgnacji:

  • skóry problemowej, naczynkowej

  • dojrzałej z oznakami starzenia

  • wymagającej regeneracji i odżywienia

  • pozbawionej elastyczności

  • skóry suchej, szorstkiej, łuszczącej i pękającej

  • skóry głowy i włosów, przy nadmiernym wypadaniu włosów

 Działanie oleju z pestek dyni:

  • odżywcze – olej ten bogaty jest w witaminy C , D, A , E oraz cynk, beta karoten, lecytynę, a także pełnowartościowe jedno- i wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowi prawdziwą bombę odżywczą dla skóry oraz włosów. Wzmacnia barierę lipidową skóry, a także dogłębnie regeneruje oraz odżywia paznokcie, włosy oraz zniszczone w wyniku stylizacji i zabiegów chemicznych końcówki. Zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i stymuluje wzrost nowych. Ze względu na dużą zawartość witamin, polecany jest do pielęgnacji skóry naczynkowej.

  • przeciwzapalne – potas działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i łagodząco, dlatego olej ten polecany jest głównie do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i łojotokowej, a także z przebarwieniami. Cynk zapobiega powstawaniu zaskórników, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych.

  • przeciwstarzeniowe –  nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witamina E wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz pomagają zwalczyć wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry. Olej ten stosowany regularnie wygładza istniejące zmarszczki i wyraźnie poprawia elastyczność skóry. Polecany do pielęgnacji skóry z rozstępami.

  • nawilżające – zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe ( powyżej 80%), zapobiegają nadmiernej utracie wody, utrzymując właściwy stopień nawilżenia włosów oraz warstwy rogowej skóry. Bardzo dobrze natłuszcza skórę najbardziej przesuszonych partii ciała. Jest idealny do pielęgnacji popękanych rąk, łokci i pięt!

 Stosowanie oleju z pestek dyni:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka.

  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.

  • do masażu wybranych partii ciała – zmieszaj olej z pestek dyni z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego).

  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę.

  • maska na włosy ułatwiająca rozczesywanie – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc.

  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów.

  • jako „krem do rąk” – kilka kropli oleju wmasuj w dłonie według potrzeby. Możesz zastosować olej z pestek dynii również jako kurację regenerującą dla dłoni. W tym celu przed snem wmasuj większą ilość oleju w dłonie, a następnie załóż bawełniane rękawice.

  • jako odżywka do paznokci – działa regenerująco na kruche, łamliwe i zniszczone paznokcie. Nawilża je, przywraca elastyczność i przyspiesza wzrost. Pomaga doprowadzić do porządku suche i spękane skórki.

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Cucurbita pepo (Puplin) seed oil; (Olej z pestek dyni nierafinowany 100%)

  • Kraj pochodzenia: Austria

  • Postać: płynny olej o orzechowym zapachu

  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce lekko tężeje

  • Trwałość: podana na opakowaniu

  • Posiada certyfikat Soil Association Organic

Ciekawostki:

  • Olej z pestek dyni powstaje w wyniku tłoczenia na zimno wyłuskanych pestek dyni.

  • Dynia pochodzi z północnych rejonów Ameryki Południowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. W Europie uprawa dyni rozwinęła się na terenach dawnej Styrii, krainy geograficznej, która obecnie należy do Austrii i Słowenii.

  • Wytłaczany z pestek dyni olej ma barwę ciemnozielono – brązową i jest nieodporny na ciepło.

  • Potrzeba około 30 dyń, aby uzyskać 1 litr oleju.

  • Olej z pestek dyni ma działanie lecznicze m.in. na układ krwionośny, układ pokarmowy, układ oddechowy, układ odpornościowy, itd., dlatego też zwany jest „zielonym złotem”.

  • W Austrii olej ten jest dodawany do wielu potraw. Według tamtejszych przepisów doskonale smakuje, gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński.

 

Opinie o produkcie (0)